Huishoudelijk Reglement Roeivereniging Aengwirden
Hoofdstuk 1 Algemeen
Artikel 1 Algemeen
- Dit Huishoudelijk Reglement behoort bij de statuten van Roeivereniging Aengwirden in Heerenveen, en zijn vastgesteld op 8 december 2015.
- Dit gewijzigde Huishoudelijk Reglement is vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering van 21 april 2023
- Waar in de statuten en reglementen ‘hij’ wordt gebruikt, kan ook ‘zij’ en ‘die’ worden gelezen.
Hoofdstuk 2 Leden en introducés
Artikel 2 Leden
- De aanmelding voor, de toelating tot, en de opzegging van het lidmaatschap zijn statutair geregeld. Ter aanvulling daarop dienen de volgende bepalingen.
- Aanmelding vindt plaats via een formulier dat door het bestuur is vastgesteld.
- Toelating tot het lidmaatschap is alleen mogelijk als men verklaart te kunnen zwemmen. Als een lid dat deelneemt aan aangepast roeien daartoe niet in staat is, is het dragen van een opblaasbaar reddingsvest ook voldoende.
- Nieuwe leden ontvangen zo spoedig mogelijk na hun toelating informatie waarmee zij toegang kunnen krijgen tot het ledendeel van de website.
- Bij toetreding tot de vereniging informeert de secretaris de leden over de statuten, het huishoudelijk reglement, gebruiksreglement, veiligheidsprotocol en het instructieboek van de vereniging. Leden moeten het veiligheidsprotocol lezen en ondertekenen.
- Voor minderjarigen dient een bewijs van de toestemming door de wettelijke vertegenwoordiger te zijn toegevoegd.
- De vereniging heeft de mogelijkheid om ereleden en leden van verdienste te benoemen. Ereleden hebben langdurig en in de volle breedte van de roeisport de vereniging ondersteund. Leden van verdienste hebben zich extra ingespannen om een taak of project te realiseren.
- Leden zijn verplicht ieder verenigingsjaar tenminste twee kantinediensten of andere werkzaamheden voor de vereniging te verrichten. Jeugd-/juniorleden, leden die deelnemen aan aangepast roeien, buitenleden, niet-roeiende leden en leden van 75 jaar en ouder zijn vrijgesteld van deze verplichting. Het bestuur kan op aanvraag van een lid vrijstelling verlenen vanwege bijzondere omstandigheden.
- Aankomende leden kunnen tegen betaling introductielessen volgen. Als zij vervolgens lid worden, wordt het bedrag voor de introductielessen in mindering gebracht op de contributie.
- Aan nieuwe leden die al roei-ervaring hebben opgedaan bij een andere roeivereniging, vragen we om eenmaal voor te roeien in het boottype waarmee zij ervaring hebben opgedaan. Op basis van het voorroeien wordt besloten welke roeibevoegdheden zij krijgen toegekend.
- Leden dienen zich te gedragen volgens goede maatschappelijke omgangsvormen en zich te houden aan de regels van het Huishoudelijk reglement, het Gebruiksreglement materiaal en gebouwen Roeivereniging Aengwirden en het Veiligheidsprotocol van de vereniging.
Artikel 3 Introducés
- Een lid van 18 jaar of ouder mag roeiers introduceren. Hij is ervoor verantwoordelijk dat de introducé zich gedraagt volgens goede maatschappelijke omgangsvormen en zich houdt aan de regels van het Huishoudelijk reglement, het Gebruiksreglement materiaal en gebouwen Roeivereniging Aengwirden en het Veiligheidsprotocol.
- Het introducerend lid stelt de secretaris of materiaalcommissaris op de hoogte met vermelding van de naam van de introducé.
- Iemand kan driemaal per verenigingsjaar voor één dagdeel introducé zijn, tenzij het bestuur dispensatie verleent. Het bestuur kan een vergoeding vragen voor het gebruik van het materiaal.
- De introducé mag niet alléén, maar uitsluitend tezamen met het introducerende lid roeien in boten van de vereniging.
Artikel 4 Wijziging van gegevens
Bij verandering van adres of andere gegevens die van belang zijn voor het lidmaatschap, zijn de leden verplicht deze wijzigingen door te geven via e-mail of brief aan de secretaris van de vereniging.
Hoofdstuk 3 Bestuur en commissies
Artikel 5 Verantwoordelijkheid en taak bestuur
- Het bestuur draagt zorg voor het juiste beheer van de bezittingen van de vereniging.
- Het bestuur is binnen de door hem gestelde mogelijkheden en bevoegdheden verantwoordelijk voor een gezonde en veilige sportomgeving.
- Het bestuur zorgt voor de uitvoering van de besluiten van de Algemene Ledenvergadering.
- Het bestuur is bevoegd tot het doen van uitgaven die in de begroting zijn vastgelegd of die voortvloeien uit de besluiten van de ALV.
- Het bestuur behoeft goedkeuring van de Algemene Ledenvergadering voor het doen van investeringen van meer dan € 5.000,-.
- Het bestuur draagt zorg voor publicatie van het Huishoudelijk reglement, het Gebruiksreglement materiaal en gebouwen Roeivereniging Aengwirden, het Veiligheidsprotocol en de Statuten op de website van de vereniging.
Artikel 6 Functies en vervanging
- Het bestuur kan buiten de functies van voorzitter, secretaris en penningmeester, de volgende functies omvatten: commissaris materiaal, commissaris roeien, en andere commissarissen.
- Het bestuur is bevoegd één of meer leden van de vereniging aan te wijzen om de bestuursfunctionarissen bij verhindering of afwezigheid tijdelijk te vervangen. Voorzitter, secretaris en penningmeester vervangen elkaar. De vervangende bestuursleden hebben in het bestuur alleen een raadgevende stem.
Artikel 7 Taakverdeling bestuurswerkzaamheden
- De voorzitter leidt de bestuurs- en ledenvergaderingen. Hij ziet toe op de stipte naleving van de statuten en de reglementen. Hij heeft het recht in vergaderingen discussies te sluiten en personen het woord te ontnemen, met uitzondering van verzoeken om stemmingen. Hij ziet toe op de voortgang van de werkzaamheden van de andere bestuursleden. Hij is verantwoordelijk voor het overdragen van informatie binnen bestuur en vereniging. Hij vertegenwoordigt als eerste het bestuur naar binnen en naar buiten.
- De secretaris is belast met alle administratie behalve de financiële, houdt kopie van alle belangrijke stukken, is belast met de algemene correspondentie en beheert het archief en het ledenbestand. In elke bestuurs- en ledenvergadering maakt hij aantekeningen van wat er besproken en besloten is en brengt uiterlijk drie dagen vóór de eerstvolgende bestuurs- en ledenvergadering de gemaakte notulen ter kennis van de (bestuurs)leden. Na goedkeuring van de notulen worden deze door hem en de voorzitter ondertekend. De secretaris brengt ieder jaar namens het bestuur het in artikel 14.3 van de statuten het bedoelde verslag uit.
- De penningmeester beheert de gelden en financiële administratie. Hij int de contributies, subsidies en andere vorderingen van de vereniging en geeft de voorzitter inzage wanneer deze daar behoefte aan heeft. Hij draagt zorg voor tijdige betaling aan crediteuren. Hij draagt er zorg voor dat het materiaal en gebouwen van de vereniging zijn verzekerd tegen schade, inclusief brand en inbraak. Het bestuur stelt de volmacht op waarin de bevoegdheden en de begrenzing van de bevoegdheden van de penningmeester om over de gelden en de rekeningen van de vereniging te beschikken, duidelijk worden geregeld. Hij legt ieder jaar verantwoording af over zijn beheer en brengt daarbij het in artikel 14.3 van de statuten bedoelde verslag uit.
- De werkzaamheden van de overige bestuursleden worden door het bestuur in onderling overleg vastgesteld.
- De taken van de overige bestuursleden en de verdeling van de niet-specifiek functie gebonden taken zal het bestuur periodiek vaststellen en publiceren op de website van de vereniging.
- De jaarverslagen van de secretaris en penningmeester moeten, op bestuursvergaderingen voorafgaande aan de jaarvergadering, worden goedgekeurd.
Artikel 8 Bestuursassistentie
De bestuursleden kunnen worden bijgestaan door assistenten, te benoemen door het bestuur. De assistenten zijn geen lid van het bestuur. Een bestuurslid kan aan een assistent niet de eindverantwoordelijkheid overdragen.
Artikel 9 Bestuurscommissies
- Het bestuur kan permanente of tijdelijke commissies instellen ter advisering of voor de uitvoering van specifieke taken. Het bestuur behoudt de eindverantwoordelijkheid.
Voorbeelden van permanente commissies zijn: Materiaal Adviescommissie, Materiaalcommisie, Coachraad, Toercommissie, Roeiproevencommissie, Instructiecommissie, Clubhuiscommissie, Financiële Adviescommissie en de Commissie ict/communicatie.
- De commissieleden worden door het bestuur benoemd. De commissie benoemt uit haar midden een voorzitter. De zittingsduur van de commissieleden is drie jaar; commissieleden zijn herbenoembaar. De samenstelling van de commissies wordt jaarlijks door het bestuur bekendgemaakt.
- Indien gewenst, kan het bestuur commissieleden uitnodigen om een bestuursvergadering bij te wonen. De commissies kunnen op hun beurt verzoeken een bestuursvergadering bij te wonen. Bestuursleden hebben het recht een vergadering van de commissies bij te wonen.
- De Materiaal Adviescommissie adviseert het bestuur over de samenstelling van de vloot en de aanschaf en afstoting van roeimateriaal. De samenstelling van de commissie moet zodanig zijn dat met de behoeften van alle gebruikersgroepen binnen de vereniging rekening wordt gehouden.
- De Financiële Adviescommissie adviseert het bestuur over contributieverhoging, begroting, vermogensbeheer, besteding/dekking resultaat, bewaking risico en liquiditeit en het ontwikkelen van een lange termijnvisie. De commissie bestaat uit minimaal twee en maximaal drie leden.
- De Coachraad heeft tot taak om coaches en instructeurs te begeleiden op roeitechnisch gebied in overleg met de commissaris roeien. De Coachraad organiseert de voorbereiding op, en de deelname aan wedstrijden. Hij wijst de beschikbare wedstrijdboten toe aan de ploegen die zich voorbereiden op deze wedstrijden. De Coachraad adviseert het bestuur over de deelname en inschrijving van wedstrijden..
- De Roeiproevencommissie heeft als taak de roei- en stuurvaardigheidseisen vast te stellen en roeiproeven te organiseren en af te nemen. Op basis van bewezen vaardigheid en kennis van het roeien worden de boten van de vereniging ter beschikking gesteld aan de leden. Een overzicht van de roeivaardigheidseisen waarover de leden moeten beschikken om in bepaalde boten te mogen varen wordt gepubliceerd in de botenloods en op de website van de vereniging. Minimaal twee keer per jaar worden er examens georganiseerd. Inschrijving vindt plaats via de instructeur of kan zelfstandig worden gedaan wanneer men over de eerste roeivaardigheidsbewijzen beschikt.
- De Instructiecommissie verzorgt de instructie in het roeien en sturen. Alle nieuwe leden (incl. introductiekaarthouders) die nog geen roei-ervaring hebben krijgen roei-instructie.
- De Toercommissie organiseert toertochten en andere recreatieve evenementen voor leden van de vereniging en, indien gewenst, in samenwerking met andere roeiverenigingen.
- De Clubhuiscommissie regelt de gang van zaken rond het gebruik en het beheer van de gebouwen.
- De Commissie ict/communicatie draagt zorg voor de website, adviseert het bestuur over de communicatie strategie en deelt informatie binnen en buiten de vereniging.
- Commissies brengen over hun vergaderingen en activiteiten mondeling, schriftelijk of langs elektronische weg verslag uit aan het bestuur.
Artikel 10 De Geschillencommissie
- Een lid dat zich persoonlijk bezwaard of benadeeld voelt door een besluit of handeling van het bestuur, kan zich wenden tot de Geschillencommissie die door de Algemene Ledenvergadering is ingesteld, behalve in het geval dat statutair beroep op de Algemene Ledenvergadering is voorgeschreven.
- De Geschillencommissie bestaat uit drie leden. Zij worden benoemd door de Algemene Ledenvergadering op voordracht van het bestuur voor een periode van drie jaar en zijn herbenoembaar.
- Een bezwaar moet schriftelijk bij de commissie worden ingediend binnen twee weken na het moment van besluit of handeling van het bestuur.
- De Geschillencommissie doet zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen twee maanden na ontvangst van het bezwaarschrift een uitspraak. De commissie past in ieder geval hoor en wederhoor toe. Verder is zij vrij in de keuze van een te volgen procedure. Haar op schrift gestelde uitspraak is bindend voor alle partijen.
Artikel 11 Gedragsregeling ter voorkoming van ongewenste omgangsvormen
RV Aengwirden conformeert zich aan de code Ongewenste Omgangsvormen van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond. Deze code en de namen van de vertrouwenscontactpersonen van RV Aengwirden staan op het openbare deel van de website van de vereniging.
Artikel 12 Commissies ingesteld door de Algemene Ledenvergadering
- Commissies ingesteld door de Algemene Ledenvergadering zijn: de Notulencommissie, de Geschillencommissie en de kascommissie.
- In iedere Algemene Ledenvergadering wordt in overeenstemming met artikel 14.7 van de statuten een Notulencommissie benoemd ter goedkeuring van het verslag van de vergadering. De commissie bestaat uit 3 leden.
- In overeenstemming met artikel 14.5 van de statuten wordt in de jaarvergadering een Kascommissie benoemd ter controle van het financieel jaarverslag over het lopende boekjaar. De Kascommissie bestaat uit twee leden. De leden worden benoemd voor een periode van twee jaar en zijn niet aansluitend herbenoembaar. Elk jaar wordt één lid vervangen.
Hoofdstuk 4 De gelden
Artikel 13 De ledenbijdragen
- De ledenbijdragen voor het volgende verenigingsjaar worden steeds vastgesteld door de Algemene Ledenvergadering in de najaarsvergadering.
- De contributie mag jaarlijks door het bestuur worden verhoogd met het inflatiecorrectiecijfer van het CBS, tenzij de Algemene Ledenvergadering anders besluit.
- De vereniging kent de volgende ledenbijdragen:
- de contributie voor het gewoon lidmaatschap;
- de contributie voor gewone leden uit één gezin (gezinsleden), hieronder wordt verstaan personen die op hetzelfde adres wonen met één lid dat de volledige contributie betaalt;
- de contributie voor leden die bij aanvang van het verenigingsjaar 18-27 jaar oud zijn en nog een dagopleiding volgen in het tertiair onderwijs (studentleden);
- de contributie voor jeugdleden. (juniorleden);
- de contributie voor het coach/stuurlidmaatschap: leden die alleen sturen of coachen en dus niet roeien;
- de contributie voor gewone leden die aantoonbaar lid zijn van een andere bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond aangesloten, via welke andere vereniging de afdracht plaats vindt aan de Koninklijke Nederlandse Roeibond:
- de contributie voor het buitenlidmaatschap voor leden die aantoonbaar lid zijn van een andere bij de Koninklijke Nederlandsche Roeibond aangesloten roeivereniging en na goedkeuring van het bestuur;
- de contributie voor leden die, om welke reden ook, niet langer gebruik maken van het roeimateriaal van de vereniging. Zij kunnen indien gewenst als niet-roeiend-lid lid van de vereniging blijven.
Artikel 14 De hoogte van de ledenbijdragen
- De contributies zijn als volgt vastgesteld:
- de contributie voor gezinsleden bedraagt 90% van die voor de gewone leden;
- de contributie voor studentleden bedraagt 70% van die voor de gewone leden;
- de contributie voor jeugdleden bedraagt 50% van die voor de gewone leden;
- de contributie voor coach/stuurleden bedraagt 25% van die voor de gewone leden;
- de contributie voor niet-roeiende leden bedraagt 25% van die voor de gewone leden, minus een bedrag ter hoogte van de voor dat jaar voor een lid verschuldigde afdracht aan de Koninklijke Nederlandsche Roeibond;
- de contributie voor leden als bedoeld in artikel 13 lid 3 sub 6 bedraagt 100% van die voor de gewone leden, minus een bedrag ter hoogte van de voor dat jaar voor een lid verschuldigde afdracht aan de Koninklijke Nederlandsche Roeibond;
- de contributie voor het buitenlidmaatschap als bedoeld in artikel 13 lid 3 sub 7 bedraagt 50% van die voor het gewone lidmaatschap, minus een bedrag ter hoogte van de voor dat jaar voor een lid verschuldigde afdracht aan de Koninklijke Nederlandsche Roeibond.
- Ereleden hoeven geen contributie te betalen.
- Het bestuur kan in geval van langdurige ziekte op verzoek van het lid besluiten tot omzetting van het gewone lidmaatschap naar dat van niet-roeiend lid.
- Bij toetreding als (jeugd)lid in de loop van een verenigingsjaar, is contributie verschuldigd als volgt:
- bij toetreding tot 30 juni van enig jaar is de volledige jaarcontributie verschuldigd;
- bij toetreding vanaf 1 juli van enig jaar is de contributie verschuldigd van een half jaar.
- Voor de bijdrage aan de Koninklijke Nederlandse Roeibond is altijd het volledige jaarbedrag verschuldigd. Er vindt nooit restitutie plaats.
Artikel 15 Deelname aan activiteiten
Leden die deel willen nemen aan verenigingsactiviteiten, betalen een verplichte bijdrage in de kosten die uit deze deelname voortvloeien. Voorbeelden van dergelijke kosten zijn inschrijfgelden, verblijf- en reiskosten. Deze kosten worden vooraf bekend gemaakt.
Artikel 16 De inning van de ledenbijdragen en overige bedragen
- De leden zijn verplicht alle bedragen die zij aan de vereniging schuldig zijn, binnen 30 dagen te betalen aan de penningmeester, nadat deze dat namens het bestuur heeft verzocht.
- De inning van financiële bijdragen kan na een vooraankondiging plaatsvinden door een automatische incasso. Het bestuur kan op verzoek aangepaste afspraken maken.
- Wanneer de verschuldigde bedragen niet tijdig zijn betaald, dan bepaalt het bestuur een termijn waarin alsnog betaald kan worden en deelt dit aan het betrokken lid c.q. de wettelijke vertegenwoordiger mee. Blijft dit lid of de wettelijke vertegenwoordiger in gebreke, dan is het bestuur bevoegd het lid te royeren en bedoelde bedragen in rechte van hem te vorderen.
- Bovenstaande geldt voor alle betalingsverplichtingen, dus ook voor inschrijfgelden, liggelden, verzekeringspremies, schades, betaling eigen risico, wedstrijden en evenementen.
- Het vorderen van vergoedingen van schade als bedoeld in hoofdstuk 7 van het Huishoudelijk Reglement vindt plaats door het bestuur bij gemotiveerd besluit. Het bestuur doet van dit besluit schriftelijke mededeling aan het lid. Binnen één maand na ontvangst van bovengenoemde schriftelijke mededelingen kan beroep worden ingesteld door een bezwaarschrift in te dienen bij de secretaris. De Geschillencommissie behandelt het beroep volgens de vastgestelde procedure (zie art. 10). Beroep schort de verplichting tot betaling van de schadevergoeding niet op.
Hoofdstuk 5 De Algemene Ledenvergaderingen
Artikel 17 De Algemene Ledenvergadering
- De Algemene Ledenvergadering wordt tenminste tweemaal per jaar (in het voor- en najaar) bijeengeroepen.
- Het bestuur zal jaarlijks, uiterlijk in november, aan de Algemene Ledenvergadering op schrift gestelde voorstellen ter goedkeuring voorleggen over:
- een begroting van de baten en lasten in het volgende verenigingsjaar;
- een prognose van het lopende verenigingsjaar;
- een plan tot aanschaf en/of afstoting van roeimateriaal in het volgende verenigingsjaar (het vlootplan);
- een voorstel voor de hoogte van de ledenbijdragen in het volgende verenigingsjaar.
- Als de Algemene Ledenvergadering besluit tot een schriftelijke stemming, dan wijst de vergadering drie leden aan die het stembureau vormen. Het stembureau reikt stembriefjes uit met daarop het stempel van de vereniging of een ander duidelijk waarmerk. Het stembureau stelt de uitslag van de stemming vast. De secretaris bewaart de stembriefjes gedurende twee maanden na de dag van de vergadering.
Hoofdstuk 6 Het Veiliheidsprotokol
Artikel 18 Het veiligheidsprotocol
- Om de veiligheid tijdens het roeien te bevorderen geldt het veiligheidsprotocol.
- Ieder lid is gehouden de bepalingen in dat reglement nauwgezet na te leven.
Hoofdstuk 7 Het Gebruiksreglement
Artikel 19 Het Gebruiksreglement
- Om een zorgvuldige omgang met de eigendommen van de vereniging veilig te stellen, geldt een Gebruiksreglement materiaal en gebouwen Roeivereniging Aengwirden. Dit reglement is door het bestuur vastgesteld. Ieder lid is gehouden de bepalingen in dat reglement nauwgezet na te leven.
- Het bestuur is gerechtigd een lid te berispen, of voor een periode van maximaal zes weken als lid te schorsen, als hij zich schuldig maakt aan het opzettelijk negeren van de bepalingen in het gebruiksreglement.
- Het bestuur is gerechtigd een lid een roeibevoegdheid te ontnemen, als naar het oordeel van het bestuur het lid niet meer voldoende in staat blijkt te zijn om te roeien in overeenstemming met de eisen die voor het verkrijgen van de roeibevoegdheid zijn gesteld.
- Het bestuur is gerechtigd een lid, dat door het niet naleven van de bepalingen in het gebruiksreglement schade heeft veroorzaakt aan eigendom(men) van de vereniging, een boete op te leggen.
- Het bestuur past hoor en wederhoor door en komt daarna tot een beslissing zoals genoemd in de artikelen 18.2, 18.3 en 18.4. Een genomen beslissing wordt schriftelijk en gemotiveerd aan het lid meegedeeld.
- Tegen een beslissing zoals genoemd in de artikelen 18.2, 18.3 en 18.4 kan een lid in bezwaar gaan bij de Geschillencommissie.
Artikel 20 Gebruik materiaal en clubgebouw
- Ieder lid draagt mede de zorg voor de orde en netheid in de gebouwen. Op verzoek van het bestuur helpt hij mee de ruimten in ordelijke staat te brengen en schoon te houden, onderhoud aan boten en opstallen te verrichten en bij toerbeurt te assisteren bij wal-/kantinediensten e.d.
- Voor gebruik van gebouwen en materiaal van de vereniging voor andere doeleinden dan waarvoor ze aan de leden ter beschikking zijn gesteld, is toestemming van het bestuur nodig.
Hoofdstuk 8 Aansprakelijkheid
Artikel 21 Aansprakelijkheid
- De aansprakelijkheid van leden voor schade door hun toedoen toegebracht, is onderworpen aan desbetreffende bepalingen in het Burgerlijk Wetboek. Leden zijn hoofdelijk aansprakelijk voor schade die zij toebrengen aan eigendommen van de vereniging, aan andere leden en aan derden.
- Leden zijn verplicht de schade te vergoeden die zij hebben toegebracht, tenzij de schade valt onder de dekking van een van de verzekeringen die de vereniging heeft afgesloten.
- Het bestuur sluit namens de vereniging een allriskverzekering af voor het gebruik van de vloot en de botenwagens, ter dekking van schade die ontstaat tijdens het roeien of tijdens het vervoer van boten.
- Het bestuur sluit eveneens een aansprakelijkheidsverzekering af als risicodekking van schade die voortvloeit uit de uitoefening van zijn bestuursfuncties en uit de uitvoering van taken door leden in opdracht van het bestuur.
- In het geval dat de wettelijke aansprakelijkheid niet gedekt wordt door de verzekering, omdat de verzekeringsmaatschappij concludeert dat er sprake is van opzet of grove schuld, stelt het bestuur de desbetreffende leden aansprakelijk voor de ontstane schade.
Hoofdstuk 9 Herkenningstekens van de vereniging
Artikel 22
- De kleuren van de vereniging zijn wit, blauw (pantone kleurnr. 286CP) en rood (pantone kleurnr. 179 CP).
- De secretaris beschikt over een gedetailleerde beschrijving van de vlag, het logo en het verenigingstenue.
- Het verenigingstenue bestaat uit een blauwe broek en een wit shirt met blauwe horizontale band met daarop de afbeelding van een pompeblêd-afbeelding in de kleur rood.
- De bladen van de riemen van de vereniging zijn wit, voorzien van een blauwe verticale band waarop een rood pompeblêd is aangebracht.
Hoofdstuk 10 Sponsoring en reclame
Artikel 23 Definities sponsoring en reclame
- Onder sponsoring wordt verstaan een overeenkomst waarbij de sponsor een op geld waardeerbare prestatie levert, in ruil waarvoor de vereniging communicatiemogelijkheden biedt die voortvloeien uit de sportbeoefening van haar leden in verenigingsverband en – als de leden uitkomen voor de vereniging – in wedstrijden of andere evenementen.
- Onder reclame wordt verstaan alle activiteiten die beogen een boodschap te richten tot het publiek, om dit te bewegen tot het kopen van een product of een dienst, dan wel het gunstig stemmen ten aanzien van een bedrijf, instelling of idee.
Artikel 24 Sponsorovereenkomst
Alleen het bestuur is gerechtigd sponsorovereenkomsten aan te gaan. Deze worden altijd schriftelijk vastgelegd. De overeenkomst mag geen bepalingen bevatten die in strijd zijn met de statuten en reglementen van de Koninklijke Nederlandse Roeibond en van de Fédération Internationale des Sociétés d’Aviron (FISA).
Artikel 25 Inkomsten uit sponsoring en reclame
- De sponsor- of reclamegelden komen ten goede aan de algemene middelen van de vereniging. Het bestuur doet in de jaarrekening verslag van de inkomsten en uitgaven die voortvloeien uit sponsoring en reclame.
- De vereniging zal zorgvuldig omgaan met de privacy van de leden en zal geen gegevens verstrekken aan personen of (commerciële) instellingen buiten de vereniging, met uitzondering van de Koninklijke Nederlandse Roeibond.
Hoofdstuk 11 Gegevensbescherming
Artikel 26 Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
De vereniging houdt een register bij met persoonsgegevens die nodig zijn om het doel van de vereniging te realiseren en om te voldoen aan de plichten die overheden en/of overkoepelende organisaties waar zij bij aangesloten is, opleggen. De vereniging mag zich bij het verwerken van deze gegeven laten ondersteunen door organisaties die eenzelfde of een hoger niveau van privacy garanderen.
Hoofdstuk 12 Slotbepalingen
Artikel 27 Slotbepalingen
- De vereniging neemt geen verantwoordelijkheid op zich voor schade aan en diefstal of verlies van persoonlijke eigendommen van leden.
- Door het aanvaarden van het lidmaatschap van de vereniging verklaart het lid de statuten en reglementen van de vereniging te kennen en na te leven.
- In alle gevallen waarin dit reglement of het gebruiksreglement materiaal en gebouwen Roeivereniging Aengwirden niet voorziet, of waarin twijfel bestaat over de uitleg, beslist het bestuur, rekening houdend met het belang van de leden.
- Dit reglement kan worden gewijzigd bij besluit van de Algemene Ledenvergadering met een gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.